WOZ waarde en taxatiewaarde

Woz waarde

WOZ-waarde, taxatiewaarde, vraagprijs en verkoopprijs: wat is het verschil?

Wanneer je je huis wilt verkopen, krijg je te maken met verschillende waardes: de WOZ-waarde, taxatiewaarde, vraagprijs en verkoopprijs. Deze bedragen hoeven niet gelijk te zijn en verschillen vaak van elkaar. Maar wat betekenen ze precies, en welke waarde is het belangrijkst bij de verkoop? We leggen het je uit.

Wat is de WOZ-waarde en wat betekent deze voor de verkoop?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) wordt jaarlijks door de gemeente vastgesteld en bepaalt mede hoeveel belasting je betaalt. De gemeente gebruikt een vergelijkingsmethode, waarbij de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt worden meegenomen. De WOZ-waarde is een globale schatting en wordt niet bepaald op basis van een fysieke inspectie van jouw woning.

Dit betekent dat de WOZ-waarde vaak niet overeenkomt met de daadwerkelijke marktwaarde van je woning. De kwaliteit van de afwerking, verbouwingen, verduurzaming en onderhoud worden bijvoorbeeld niet altijd correct meegenomen. Toch is de WOZ-waarde openbaar, waardoor potentiële kopers deze kunnen inzien en dit mogelijk meenemen in hun beeldvorming over de woningwaarde.

WOZ-waarde vs. taxatiewaarde

Een taxatiewaarde wordt vastgesteld door een erkend taxateur en geeft een veel nauwkeurigere indicatie van de marktwaarde van jouw woning. Dit gebeurt op basis van een uitgebreide inspectie waarbij gekeken wordt naar onder andere de staat van onderhoud, de kwaliteit van de afwerking, de ligging en omgeving, de actuele woningmarkt.

Omdat een taxateur meer factoren meeneemt dan de gemeente, ligt de taxatiewaarde vaak hoger dan de WOZ-waarde. Deze waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het aanvragen van een hypotheek of bij de verkoop van je woning.

Hoe wordt de vraagprijs en verkoopprijs bepaald?

De vraagprijs is het bedrag waarvoor je jouw woning te koop zet. Dit bedrag wordt strategisch bepaald en hoeft niet gelijk te zijn aan de taxatiewaarde. Factoren zoals de marktvraag, concurrentie en verkoopstrategie spelen een grote rol.

De verkoopprijs is het bedrag waarvoor je woning uiteindelijk wordt verkocht. Dit kan hoger of lager uitvallen dan de vraagprijs een en ander is sterk afhankelijk van sfeer, woningconcurrentie, inrichting en emotie. Voelt de potentiële koper zich in jouw huis prettig én thuis? Dan heeft dit een positief effect op het bod wat hij op jouw woning zal uitbrengen.

In de huidige woningmarkt zien we regelmatig dat de verkoopprijs hoger uitvalt dan de vraagprijs, doordat meerdere geïnteresseerden tegen elkaar opbieden.

Wat betekent dit voor jou als verkoper?

Samenvattend heeft de WOZ-waarde weinig directe invloed op de verkoopprijs van jouw woning. De taxatiewaarde en de vraagprijs geven een realistischer beeld van wat je kunt verwachten bij verkoop.

Benieuwd naar de waarde van jouw woning?

Denk je eraan om je huis te verkopen en wil je weten wat een realistische verkoopprijs is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!