Zijn jouw woonverzekeringen nog up-to-date?
Onder de noemer ‘woonverzekeringen’ vallen de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Na het afsluiten van deze verzekeringen hebben je verzekeringen nog steeds aandacht nodig. Hoe houd je jouw woonverzekeringen up-to-date om onderverzekering en te hoge premies te voorkomen?
Veranderingen in je leven hebben ook invloed op je verzekeringen. Ook veranderingen waarvan je niet denkt dat ze invloed hebben, kunnen voor je verzekeringen een grote impact hebben. Door in ieder geval eens per jaar de verzekeringen met je adviseur door te nemen kun je voorkomen dat toekomstige schades niet verzekerd zijn. Misschien past een andere verzekeringsvorm nu beter bij jou en je gezin.
Veranderingen die aanleiding geven om direct advies in te winnen
De meest voor de hand liggende reden om naar de woonverzekeringen te kijken is een verhuizing of het kopen van een andere woning. Bij een verhuizing moeten de verzekeringen overgaan naar het nieuwe adres. Misschien moet je vorige woning ook nog tijdelijk meeverzekerd blijven. Door het kopen van een andere woning heb je een groot financieel belang om de aankoop te verzekeren. Die verzekering moet ingaan direct na de overdracht bij de notaris.
Andere veranderingen met een grote invloed op je woonverzekeringen
Wij kunnen niet alle veranderingen opsommen die van invloed zijn op je woonverzekeringen. Er is wel een aantal veranderingen die minder voor de hand liggend zijn, maar wél van grote invloed zijn. Je bouwt bijvoorbeeld een tuinhuis of een garage naast je woning. Of je gaat scheiden en de woning en de verdere bezittingen moeten verdeeld worden. Ook het krijgen van kinderen of wanneer de kinderen juist het ‘nest’ verlaten, zijn aanleiding om jouw woonverzekeringen aan te passen. Omdat veel veranderingen in je leven invloed hebben, doe je er verstandig aan om in ieder geval eens per jaar de verzekeringen door te spreken met je adviseur. In het adviesgesprek stelt de adviseur gerichte vragen om in te schatten of de verzekeringen die je hebt nog steeds de verstandigste keuze zijn en of er veranderingen noodzakelijk zijn.
Passen de gekozen verzekeringen nog steeds het beste bij jou?
Verzekeraars veranderen het aanbod aan verzekeringen en kunnen de premies aanpassen. Mogelijk kun je beter overstappen naar een andere verzekeraar die een ruimere dekking biedt, tegen ook nog eens een lagere premie. Veel verzekeraars bieden namelijk de allrisk opstal- en inboedelverzekering aan die meer risico’s verzekert. Met de allrisk inboedelverzekering krijg je bijvoorbeeld ook uitgekeerd als je per ongeluk zelf schade veroorzaakt hebt aan je eigen spullen. Je laat bijvoorbeeld per ongeluk de tv vallen als je deze aan het installeren bent. Deze schade krijg je niet uitgekeerd met de standaard-inboedelverzekering.
Pas bij schade blijkt dat je onvoldoende verzekerd bent
Vaak wordt pas naar de verzekeringen gekeken bij schade. Als de woonverzekeringen al jaren geen aandacht hebben gehad, is er een kans dat de verzekeringen niet meer zijn afgestemd op de gewenste dekking. Of door veranderende omstandigheden ben je voor een te laag bedrag verzekerd. Bij schade kun je de verzekeringen aan laten passen, maar de wijziging gaat niet met terugwerkende kracht in. Een jaarlijkse update van jouw woonverzekeringen kan deze onderverzekering voorkomen. Het nieuwe jaar is een mooi moment om dit te verifiëren.